Medicatiebegeleiding

Medicatieschema

“Dat nieuwe pilletje, moet ik dat nu weer net voor of na mijn ontbijt nemen?” En mag dat gecombineerd worden met een aspirientje af en toe ?”

Het juiste geneesmiddel, op het juiste ogenblik, in de juiste dosering: het klinkt op het eerste zicht heel eenvoudig. Maar, in de praktijk, en dan vooral voor patiënten die talrijke geneesmiddelen dienen in te nemen, is dat niet zo.

Een goed medicatieschema kan je helpen om je medicatie correct in te nemen.

Wens je een medicatieschema op te starten, dan maken we dit graag gratis voor jou aan!
We overlopen dan eerst met jou welke medicatie je neemt, kijken het na op onverenigbaarheden en dubbelgebruik en passen aan waar nodig. Dit schema wordt ook opgeslagen in je persoonlijk dossier in onze software.

Het kan een nuttig geheugensteuntje zijn en een interessant communicatiemiddel voor al wie met jouw gezondheid begaan is.

Via onderstaande knop kan je alvast zelf een medicatieschema afdrukken en invullen.

Download medicatieschema

TIP : Ga je op consultatie bij je arts of moet je opgenomen worden in het ziekenhuis, neem zeker je medicatieschema mee. Zorg er ook voor dat het schema steeds actueel is.


Goed gebruik geneesmiddelen & therapietrouw

Verder werken wij ook actief mee rond Begeleiding van Nieuwe Medicatie bv voor astmapatiënten. Dankzij individuele opvolging trachten we het correct gebruik van de geneesmiddelen en de therapietrouw te verbeteren.

Trouw, trouwer, trouwst ! Inderdaad, naast een correct medicatieschema, is therapietrouw uiteraard heel belangrijk. Weet dat er handige pillendozen bestaan om bvb 1 x per week met pillen te vullen? Vergeet je soms een pilletje in te nemen, dan helpen wij je graag zoeken naar een geschikte oplossing.


Farmaceutisch dossier en gedeeld farmaceutisch dossier

Wist je dat telkens wij als apotheker een geneesmiddel op voorschrift afleveren, wij wettelijk verplicht zijn om dit te registreren? Tenzij je bezwaar maakt, registreren wij, in het belang van jouw gezondheid, ook bijkomende gegevens zoals geneesmiddelen zonder voorschrift en andere gezondheidsproducten. Al deze informatie, ook bv je medicatieschema, wordt opgeslagen in je farmaceutisch dossier zodat de apotheker je steeds optimaal kan adviseren en eventuele problemen met je medicatie, zoals een interactie tussen twee geneesmiddelen, kan voorkomen. Je kan je dossier altijd inkijken en, indien nodig, gegevens aanpassen.

Nog een stapje verder, het gedeeld farmaceutisch dossier...

Met het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) kan je vertrouwen op een extra veiligheid bij de aflevering van je geneesmiddelen, en dit in de meeste apotheken van het land. 

Dankzij deze gratis dienst, kan je vertrouwde apotheker je 'medicatiehistoriek' – het geheel van de geneesmiddelen die je in het afgelopen jaar werden afgeleverd – uit je farmaceutisch dossier delen met zijn collega-apothekers. Meld je zich tijdens wachtdienst bv aan bij een andere apotheker, dan kan ook hij een overzicht van uw geneesmiddelengebruik krijgen en zijn advies afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Dit kan zeer nuttig zijn tijdens wachtdiensten maar ook wanneer je tijdens vakantie bv je medicatie afhaalt aan de kust. Deze dienst is gratis, strikt vertrouwelijk en volledig vrijblijvend, maar voor de activatie hiervan is wel je toestemming nodig.

Je moet dagelijks wel wat verschillende geneesmiddelen innemen en beschikt nog niet over een medicatieschema?

Spreek er ons gerust over aan. We maken jou graag een persoonlijk medicatieschema aan.